Self love. Self esteem

Poate am scris mai mult decat ar fi trebuit, poate ca rabdarea ta e limitata sau timpul e putin, dar merita sa citesti pentru ca s-ar putea sa te regasesti…

“Increderea in sine este senzatia interioara de putere pentru indeplinirea propriilor dorinte. (…) Increderea in sine inseamna sa stii ca meriti fericirea.”

O persoana cu un grad ridicat de self esteem, se simte sigura pe ea pe toate planurile: emotional, mental, fizic. Abandonarea increderii in sine: atunci cand mergi contra ta.

Increderea in sine este topicul pe care multi il dezbat, dar pe care putini il inteleg si il asimileaza cu adevarat. Putini inteleg faptul ca ea nu e data de nimic din exterior, nu se rezuma la material, la pragmatism, ci este o trezire interiora, profunda.

Cand apare? Este nativa? Ti se insufla? O poti crea? Sau celelate intrebari. Iti poate fi stirbita? O poti pierde pe parcursul vietii? Ti-o poate inhiba scoala, societatea?

Cum sa iti mentii sau cum sa iti dezvolti increderea in sine intr-o societate in care parca totul se deterioreaza: valori si principii decazute, trairi superficiale, materialism dus la extrem, disponibilitatea pentru compromisuri ucigatoare de inimi.

Increderea in sine este elementul crucial pentru ca lucrurile interioare sa se aseze pe un fagas normal. Este cea care ofera linistea sufletului, determinarea deciziilor, hotararea ferma in toate aspectele vietii.

Este resursa fara de care o viata interioara linistita nu se poate desfasura. Lipsa increderii in sine sugruma alegerile, inhiba curajul si ambitia. Este lipsa care te tine pe loc si care hraneste anxietati, depresii. Increderea in sine este un combustibil al vietii, iar educatia ii este fundatie. “S-a demonstrat ca stima si respectul pe care il au parintii unul fata de ce­la­lalt sunt cel mai bun model pentru in­cre­derea in sine ulterioara a copilului”. 

{nu confundati mandria cu cea din urma}

Dar ce te faci atunci cand nu ai avut mediul propice pentru ea? Sau cand nu te-ai nascut cu ea? Sau atunci cand este inhibata de cei din jur, de scoala, societate, anturaj gresit?! Incotro o iei?!

VESTEA BUNA este ca interiorul poate fi educat, alegerile pot fi facute astfel incat sa hraneasca asta, creierului i se pot da doar informatii care sa il reseteze.

Citeste carti care sa alimenteze acest sentiment, vorbeste cu tine, roaga-te, invata sa iti rezolvi singur(a) problemele, incepe sa alegi diferit fata de cum o faceai inainte, risca, deschide-te in fata oportunitatilor, ALUNGA TEMERILE, caci ele sunt cel mai mare semn al lipsei de incredere. Schimba-ti valorile si modelele de viata, invata sa te cunosti si apreciaza-te pentru ceea ce esti, alege-ti un partener potrivit, caci si aceasta alegere iti poate dicta reusita sau esecul. Fa o lista cu lucrurile pe care le iubesti la tine si fii dispus sa risti! Apreciaza-te, seteaza-ti obiective si nu le abandona. Ai grija de corpul tau. Foloseste afirmatii pozitive, ridica barierele, renunta la ‘nu pot’, ‘nu stiu’, nu te mai autocritica. Nu te mai desconsidera si nu te mai raporta la ceilalti. Fiecare are partile lui bune sau rele. Tu trebuie sa te interesezi doar de ale tale. Accepta ajutorul daca simti ca ai nevoie de el.

Comparatia cu ceilalti ucide increderea in sine. Ti se pare ca e alta fiinta mai buna ca tine? Mai frumoasa ca tine? Mai de succes sau mai iubita decat tine?! Poate tu vezi doar niste aparente. De ce sa te intristeze ceva ce crezi ca au altii? De ce sa lasi comparatiile sa iti manance energia? De ce sa te raportezi la alegerile altora?!

Un exemplu de ucidere a increderii in sine este alegerea viitoarei meserii. Alegi ce vor parintii in loc sa alegi ce iti place tie sa faci, alegi ce e bine pentru ceilalti, in loc sa iti implinesti visul, pasiunea.

Increderea in sine si dezvoltarea personala ar trebuie sa faca parte din educatia continua a omului. Ar trebui sa existe materie in scoala, ar trebui sa existe seminare pentru parintii care nu se pricep la a insufla asta. Orice scoala ar trebui sa ofere suport psihologic, caci self esteem-ul asigura reusita omului in societate, reusita omului in cadrul familial, dar mai ales reusita omului in relatia cea mai importanta: EL CU EL!

Incurajeaza-i pe cei din jur, alimenteaza-le calitatile, lauda-i cand este cazul. Schimbarea incepe din tine, pentru tine, dar si catre altii!

 

Love,

Oana Dor

 

Articole create 21

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.

Înapoi sus