Curaj sau frica?

Frica te face sa te ascunzi, dar… ne nastem fara frici, ne nastem fara a cunoaste acest sentiment. Ne nastem cu sentimente pozitive: suntem priviti cu iubire, grija, afectiune. Nu ne ascundem, nu ne este rusine, nu ne este frica, nu avem frustrari, griji. Fricile le dobandim pe parcurs. Frica de a fi respins, frica de singuratate si abandon, frica de nereusita, de boala, saracie etc. Factori diversi duc la dezvoltarea fricii. Spre exemplu teama de a fi judecat ne tine in loc si e dobandita din modul gresit in care suntem educati, din modul gresit in care ne alegem oamenii din jur, din modul gresit in care ii lasam pe altii sa ne penetreze mintea cu lucruri negative, pareri nejustificate. Sunt frici pe care ni le inducem si care ne afecteaza interiorul pana la autodistrugere. Sunt frici ce nasc prin prisma a ceea ce vedem in proximitate. Frica ne face uneori sa dobandim sindromul drobului de sare: acel moment in care iti faci griji ca un rau prea putin probabil ti se poate intampla tocmai tie, dar oricum nu faci nimic pentru a elimina cauzele care ar duce la producerea lui. 

Fricile le depasesti cand stii sa iti vorbesti onest si cand inveti sa te automotivezi. Gandurile nepotrivite ne darama, ne adancesc fricile si pesimismul si nu mai lasam loc reusitei, increderii de sine si uite cum apare anxietatea. Trebuie sa ne educam ca atunci cand apare frica sa ne gandim asupra unui final bun, pozitiv, creator! Sa nu ne concentram asupra unui posibil dezastru sau rezultat negativ. Frica o inlaturam cu ganduri pozitive: sa ti le repeti de atat de multe ori (chiar daca par nebunesti sau irealizabile) incat sa reusesti sa alungi teama. Frica are doua alternative: ori o alungi, ori o lasi sa te acapareze. Daca iti pui prea multe intrebari in privinta unei frici poate o vei adanci mai tare. Spune-ti ca vei fi bine si ca nu ai de ce sa te temi. In fiecare zi lucrez cu mine si incerc sa alung diverse temeri, in fiecare zi incerc sa imi repet lucruri pozitive si incerc sa imi reprogramez creierul. Nu spun ca trebuie sa-ti fie frica de frica – doar ca trebuie sa inveti sa o gestionezi corect astfel incat sa o domini tu pe ea si nu ea pe tine! Toate fricile te tin pe loc – si o spun in primul rand pentru mine. Ti-ar face bine sa o spui si tu!

Si inca ceva: ‘Sa nu te temi’ apare in Biblie de 366 de ori: pentru fiecare zi a anului plus inca o data. De ce apare de atatea ori? Pentru ca tu sa fii un om optimist, pentru ca tu sa iti repeti in fiecare zi ca nu te temi si pentru ca tu sa iti amintesti ca intotdeauna trebuie sa o iei de la capat cu acelesi gand!

De astazi, da-ti curaj! De astazi sa nu iti fie frica! De astazi tu iti controlezi orice sentiment! De astazi incerci sa iti educi trairile!

 

Articole create 21

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.

Înapoi sus